Wat is Sketchup en wat maakt het uniek?
SketchUp is een software waarin je 3D modellen kan ontwerpen. Op het einde van de vorige eeuw vond de intuïtieve software haar levenslicht. In tegenstelling tot andere 3D-software maakt het gebruik van eenvoudige gereedschappen, waardoor 3D toegankelijk gemaakt werd voor een breder publiek. Het grote voordeel is dat je spelenderwijs tot een uniek 3D resultaat kan komen.
De software veroverde in geen tijd de 3D-markt en werd achtereenvolgens door Google en Trimble opgekocht, terwijl het uitzicht en gereedschappen nagenoeg onveranderd bleven. Het gereedschap dat voor de grootste doorbraak zorgde was de "Push-Pull techniek"waarbij op maat getekende 2D-vlakken in 3D kunnen worden ingeduwd of uitgetrokken. Op die manier kan er snel een idee omgezet worden in 3D.
De mogelijkheden van Sketchup zijn dan ook eindeloos. Zo wordt het professioneel gebruikt door architecten, product designers, game designers, stedenbouwkundigen,... maar is het ook geschikt als basis voor 3D motion design of animatie. Voor volgende animatie (schoolopdracht UAntwerpen: FarmVIL, Vilvoorde) werd de basis in 3D gelegd in Sketchup, nadien werden opgewerkte beelden vanuit Photoshop en Illustrator ingevoegd:
Bovendien maakt Sketchup het verschillende soorten ontwerpers makkelijker door de vele functionaliteiten die het ter beschikking stelt. Zo kan een schaduwsimulator ingesteld worden om bv. schaduwen van nieuwe gebouwen in te schatten, maar kan je ook je eigen 3D-stijl en materialen ontwikkelen om het 3D-bestand nadien te exporteren naar een andere software.
Zo een andere software kan een gespecialiseerde animatiesoftware zijn (zoals Maya, Blender, Cinema 4D,...), een architecturale visualisatie software (Twinmotion, Vray,...), een game engine (Unity, Unreal Engine,...), 3D print software (Ultimaker Cura, Slic3r, PrusaSlicer,...), maar je 3D creaties kan je ook gaan importeren in verschillende games, zoals Roblox. Hieronder zie je een animatie van een geïmporteerd Sketchup-model in Twinmotion:
Er bestaan een aantal verschillende varianten van de software, waaronder Sketchup Free, Make en Pro. Sketchup Make (gratis) en Pro (betalend) zijn de desktopvarianten, zodat ook offline gewerkt kan worden aan je unieke creaties. Het grote voordeel van de desktopvarianten is dat je in verschillende soorten van 3D-bestanden kan gaan importeren en exporteren, zoals een .obj of .fbx, die vaak de basis vormen voor een andere gespecialiseerde 3D-software.
Ook in de browserversie (Sketchup Free) is het mogelijk om als een ander formaat te exporten, maar dit wordt beperkt tot een Sketchup-bestand (.skp) en een 3D-printbestand (.stl). Onderstaande 3D print werd in Sketchup gemodelleerd, om het nadien via een .stl-bestand om te zetten in Ultimaker Cura naar een printbaar formaat (.gcode):

Het programma bestaat ondertussen al meer dan 20 jaar en is uitgegroeid tot het meest toegankelijke 3D-programma op de markt. Daarnaast is er een community ontstaan, waarbij Sketchup een 3D Warehouse in het leven riep: een platform waar gebruikers/ontwerpers hun creaties met elkaar kunnen delen en kunnen gebruiken in hun eigen 3D-ruimte. Sinds Google de software opkocht (en doorverkocht) is het eveneens mogelijk om je modellen te importeren in Google Earth (enkel met de Pro-versie). Samen met de eenvoudige manier van modelleren, de vele mogelijke plug-ins en de gebruiksvriendelijkheid maakt het van Sketchup de meest unieke en eenvoudige 3D software op de markt.
Indien je de software nu meteen zelf wil testen, raad ik je aan om te beginnen met Sketchup Free via deze link. Geen flauw idee wat nu al die gereedschappen en symbooltjes willen zeggen? No worries, je leest het binnenkort in een nieuwe post.